Finsko je predrazene,dlouha leta jiz nepocitam,kolik co kde stoji.Vzhledem k danim a jakemusi pozustatku prohibicnich zakonu,se tady sestka piva,priblizuje cene soudku u nas.Vzpominam,jak jsem byl v zime na obede v Helsinkach,dal jsem si salat na nemz se ustrasene krcily tri krevetky a při placeni slysic fourteen,jsem dal cisnici patnact euro,jakoze je to OK.Prekvapene na mne pohledla a opacila se,kde ze je ten zbytek.Ona hromadka salatu.krouhaneho zeli,pulka rajcete a jiz zminene tri krevety,jiz ponekud zmekle,patrne tretim vylovem mrazaku,stala forty,ja se jen preslechl.Otazal jsem se tedy,zda onen pokrm vyrobil finsky prezident,neb ctyricet euro se mi jevi ponekud nemravne.Byl jsem utnut,ze pokud mi zde nechutna,mam jist doma v Moskve.
Tak jsem tedy byl prijemne prekvapen,kdyz jsem se dozvedel ceny ubytovani,v letni chate rottwailer kubu.Po prijeti na místo jsem pochopil,proc to není az tak drahe.Suche zachody,absence sprchy,avsak vynikajici organizace a verte mi,po par dnech si zamilujete i saunu,ktera byla vždy po obrane vytopena,no starali se tu o mne mimoredne hezky.Bylo mi vareno,myto po me nadobi a stále jsem byl necim nalevan,coz jsem povetsinou musel odmitat,protoze nebylo po vycviku a když bylo,tak jsem musel cvicit sve psy.Chlasta se tu strasne a vsechno.Na ceste uprostred lesa,kde chata stoji,jsem potkal muze bez bot,sel v ponozkach,mokrou skvrnu okolo poklopce a dle much jez bzucely kol neho se dalo soudit,ze selhaly vsechny sverace.Mel vytrestene,krvi podlite oci a když jsem jaksi neskryval udiv,jak se muze někdo tkto ozrat před polednem,mi finsti pratele soudili,ze je to ještě dobre,protoze chodi.
Jak jsem napsal,chata je v lese,lesy jsou zde vsude,stejne jako jezera,ktera jsou stejne melka,jako Balticke more.Oc jsou jezera melci,o to jsou lesy hlubsi.Ziji tu vlci.Ne jeden,nebo třeba sedm.Kazdorocne je hlaseno 25 az 30 psu zabitych vlky,kteri jsou zde chraneni.Mam rad vlky,ale i psy a tak nevim,jak by se to mělo udelat,aby se nikomu neublizilo.
V lese taktez bydli los.Tedy mozna i vice losu,ale ja potkal jen jednoho,byl zcela krotky a nechal mne k nemu se priblizit na par kroku.Jen skoda,ze jsem nemel fotoaparat.Posilam tedy alespon fotku krotke vazky,kterou jsem spasil před utopenim.
Blizi se den meho navratu a ja vubec nevim,co se deje doma,ci ve svete,neni tu pripojeni na net a televizi jsem videl naposledy v Estonsku,kdyz zrovna davali bilou kyticku.Pri jednom z poslednich pripojeni jsem byl pobaven titulkem,jenz prekvapene oznamoval,ze při zhrouceni mostu kdesi v americe,panoval chaos.To da rozum,ze něco takoveho,je nutno prijmouti s podivem.Kdyz se hrouti most a lide i s auty padaji do vody,musi pochopitelne vse fungovat,podle nejakeho řádu.Vozidla mohou padat pouze s rozsvicenymi svetly a chodci v usporadanych dvojstupech a je rozhodne uredne zapovezeno,rusit ostatní nejakymi nejapnostmi,jako je napr.volani o pomoc.Doporucuji mirny usmev,stejny jako ma zde namornik na navodu ku obsluze zachranneho clunu i když si myslim,ze jeho pritrouble pousmani,vykouzlila lahev vodky.