A nyni tedy k Aramisovi.Nema ZVV3,ale IPO3.ZVV3 je pro nej nedosazitelna meta.Aramis je zlomeny pes.Neni dostatecne sebevedomy a to jak s nim bylo zachazeno - t.j.povetsinu casu rozmazlovan i kdyz zlobil,avsak pokud majitelce "ruply nervy" zbit kostetem - poznamenalo neodstranitelne jeho psi dusi. Prave tato zavazna (setkavam se s tim casto u psu mych klientu)vychovna chyba,kdy nejsou nastaveny mantinely mozneho chovani, zpusobila,ze pri pouziti bezneho tlaku,korekce etc. z me strany,zacal se pes okamzite psychicky "hroutit".Pochopitelne jsem to prekonal a podotykam,ze ani jednu zkousku jsem s nim neslozil na vlastnim cvicisti,na vlastniho figuranta,byla to vsak prace nesmirne tezka.Aramisuv problem umocnuje jeho egoismus.Nemyslete si,to neni jen nase lidska vlastnost a pokud chcete podotknout,ze kazdy pes mysli preci jen na sebe,tak to se mylite.Aramis take napadal jen male psy,a to s vervou,velkych se v hruze stranil a pribeh,kdy pri treninku pred zkouskou IPO2, vbehlo pri nacviku reviru, do jeho akcniho radiu, asi trilete dite a on zastavil svou praci a zcela vymknut kontrole, se plizivym krokem pripravoval k utoku,mi dodnes nahani husi kuzi.Jen diky rychlemu zakroku kohosi,kdo byl pobliz a to decko rychle vzal do naruci,bylo zabraneno opravdove katastrofe.Nic z toho vsak nezmenilo na tom,ze jsem toho psa mel rad.Toho roku,kdy jsem s nim startoval na MS,jsem mel mnohem vetsi ambice,jak nasledujiciho roku se Sasou(ta je jeste vic priposrana nez Aramis,ale prave diky bezchybne vychove,se mnohym jevi jako superstar),kdy jsem MS vyhral.Aramis asi 10 dnu pred MS, sezral na stope filcovy predmet.Ten mu uvizl v duodenu, avsak bylo mozno jej vyjmout endoskopicky.Majitelka mne obvinila,ze je to moje chyba a odmitla onu endoskopii hradit,i pres upozorneni jednak lekarove,ze toto muze mit fatalni nasledky a take mem,ze psa pripravuji na MS zdarma a nevidim duvod platit cokoliv.Po dohode s ni ,jsem na MS startoval,bylo vsak videt celou dobu,jak je mu blbe.Ovsem,ted bych to patrne jiz neudelal.Ale jsme chybujici,Fsichni.Anebo ne?
Aramis byl opravdu vynikajici obranar,myslim tim jeho koristnicky pud.Je to dar z nebes a prave potomci Gino Gomeze, vedou tady tu schopnost chytit, drzet a nepustit,at se deje co se deje.Prave na tomto, jsem postavil cely vycvik Aramise a nejen jeho.Pro priklad dalsi zvire mgr.Cechove,dcera Gina - Izis Gabi Vigo,ktera se tak vseho bala,ze jsem mnohdy ztracel nadeji,prosla se mnou ZM a ZVV1,prave diky tomu zakusu,na nemz jsem vybudoval vsechny discipliny.Na druhe strane, bych vsak jeho obranarske schopnosti, opravdu rad prezentoval spise jako "vynikajici obranar,pri rekreacnim vycviku".Jakykoli tlak, ve snaze ho posunout dal ve vecech technickych,byl jim kvitovan vytrestenyma ocima a chvejicim se telem.Take je uplny nesmysl,ze byl na korungu vyhlasen nejlepsim psem.Pri kontrolaku se utrhl a protoze mel vyraznou reakci na strelbu,stacilo to na B.Po jeho bolestivem padu z rukavu,do ktereho vletel opravdu neuveritelnou rychlosti,si poranil jiz drive zlomenou nohu a i pres jasne viditelnou bolest vykon dokoncil.Prave toto prevazilo onu pomyslnou misku vah a jury se rozhodla pro A.To ze pes nekoho prekvapi,jeste neznamena,ze je nejlepsi a zadny nejlepsi pes se na korungu nevyhlasoval ani tehdy a ani kuprikladu letos.Je mi vytykano,ze jsem jej puvodne prezentoval odlisne.Ano prezentoval a to jsem lhal.Bylo to pro to,abych pomohl majitelce, s navratem nemale investice,jenz ona vynalozila do jeho vycviku.To co je prezentovano na onom
http://www.dobis-halitpasa.net plne koresponduje s tim,jak ja znam pribytek mgr.Cechove.Vedel jsem,jak zoufale penize potrebuje,prave napr. na nakup kotcu.Pote,kdyz zacala prenaset svuj osobni spor,jenz ma s Lucii i na me a zacala psat ty sve nesmysly na ruzna fora,varoval jsem ji prave tim, ze zverejnim pravdu o jejich zviratech.Pochopitelne jsem to nemyslel vazne a ani mne to az tak nejak moc nezajimalo.Pozapomel jsem,ze mam pred sebou bojovnici za "pouze sva prava".Zacaly mne bombardovat sms a e-mailove zpravy od dua Cechova- Polakova,jak ma dobre pravniky a ze jsem pry podepsal,jakysi papir o mlcenlivosti.To byl pochopitelne nesmysl.Pote o me naprosto ucelove,napsala mgr.Cechova lez,kterou se mne pokusila ocernit v ocich mych pratel.Na to konto jsem ja napsal pouze pravdu.Takze toto je v odpoved,proc jsem tak ucinil - malokdo mi da do vycviku vynikajici zvire a vim,ze neni hezky pocit, cist nepeknou,i kdyz pravdu,o svem psu.Nemusel jsem to udelat, ale mohl.Nastavil jsem tim mantinel,ktery dava jasne najevo,ze chci byt mimo hloupych sporu, vyvolanych obscesi a paranoou majitelky naseho preci nejlepsiho chovu.
Aramis je ted dozivotne uveznen v kotci.Vzpominam,jak kazdy den bezel rano tak daleko,ze byl jen teckou na obzoru.Tolik miloval pohyb a volnost.Ted jej vysvobodi jen milosrdna smrt.Byt majitelkou,dam jej nekomu,byl to mily spolecnik,sedaval vedle mne na kanapi a jiste by sve nove nabite stesti, svemu zachranci oplatil.