Ludek píše:Doporučuji druhého psa pořídit až v té době,kdy si budete jista,že jste zvládla výcvik a hlavně výchovu toho prvního,nejlépe když je tento již v pokročilém věku. Nikdy jste patrně nezažila opravdovou psí rvačku. Nemusí k tomu dojít. Máte však ve svém bytě řešení jak na to,když se dva psi začnou nenávidět. Nikdy se mi za celou tu dobu co dělám kynologii psi neporvali. Mí psi. Vím ale ,že je to ojedinělé. A také vím,že pokud už jsou dva psi v sobě,je to velký problém pro silného a hbitého chlapa,který se vyzná. Pro laika je to situace zoufalá,již dopředu prohraná.Snažte se spíše co nejvíc porozumět svému prvnímu psu,důkladně jej zvládnout tak,abyste jej nemusela buzerovat,aby poslouchal s radostí a dělal vám radost protože vám prostě chce udělat radost.
V bytě bych řešení měla pokud by se nesnesli,mám jeden volný pokoj,tak by jeden mohl být tam,ale vůči druhýmu psu by to bylo nefér,tak bych to musela střídat-což by se mi moc nelíbilo.Já jsem měla vždycky dva psi a nikdy se taky neprali.Ale s Gordonem si tak jista nejsem,párkrát se stalo že když zjistil,že ten pes se ho bojí,tak začal okolo něho kroužit,pak vrčet,pak si ho jako uválel na zemi,pokládáním krkem na něj a pak se do něho pustil-ale asi to nebylo doopravdy,protože nikdy nekousl pořádně,teď už to na něm poznám,tak to včas zarazím.Ale když zase zjistí,že s nějakým psem by mohl být problém,tak si ho nevšímá.
Já si totiž říkala,že si pořídím ještě jednoho a hotovo,ale nepřemýšlela jsem nad tím jestli se snesou.Vím,že napřed bych měla mít v pořádku Gordona a až pak myslet na druhýho psa.Ono by to fakt nebyla žádná sranda mít ještě jednoho takovýho večerního cvoka na králíky.Na druhou stranu je zase docela pohodář,na cvičáku ho obdivují,že si tak běhá nikoho si nevšímá-ani tam nikdo nepoznal,že je bázlivější,ani figurant ne.
A taky přemýšlím tak,že mi je 38 let a dalšího dobrmana až by tady Gordon nebyl,bych si asi nepořídila.A přestože je ten můj někdy na zabití,tak dobrmany obdivuju-jsou to krásní psi a takový jiní než jsem poznala.
Jsem si taky vytiskla,celou abecedu výcviku a jsem ráda,že jsem na vás narazila.