od Sali BNT » pon led 04, 2010 11:12 am
další výhoda tý dlouhý couračky je i v tom, že jde psa slovit, když začne páchat nějakou nezdobu, a zarazit mu to, problém vždy není odpich 300 z místa za zajícem 5 km rovně, ale třeba nájezdy do plotů, žraní zdechliny, cokoliv, co se řeší tím odlovem a klidnou jednoznačnou korekcí, prostě se rozběhnu a chytím ten konec, a pak teprv zařvu na psa a dám mechanický podnět...nehledě na to, že si můžu ten konec držet v ruce, jít na pole vyšlapávat zvěř a zakazovat psovi pokus o odpich...
Já jsem si Kobru udržela do cca tří let bez aktivního zájmu o zvěř, a jak jsem dřív už psala Lucce, pak mi dokonce od nohy vypálila za králíkem co ho vydloubla Kira, a toho králíka Kobra umlátila košem, než jsme tam doběhli, bylo to dost daleko:-( a zachutnalo jí vzrušení z dokončeného lovu...pořídila jsem na to půjčenou elektriku, ale než mě jí kolega urolog dones, vzala jsem to přes dlouhou šnůru, vyšlapávání zajíců a tvrdý kontrast, v první chvíli mi šla čuba do útlumu, nebyla schopná vnímat nic jiného než zajíce, ale to se po pár dnech poddalo, pak jsme zas začali čuchat volně ložený v zazvěřeným, schválně jsem šlapala krz ložiště srn a zajíců, a zatím dobrý, elektrika je pořád tady na skříni neotevřená....ale znamená to, že tam, kde je zvěř, čubu z dlouhý šnůry nedám dolů, nesmí se jí to už nikdy povést se rozběhnout...a tam, kde to je relativně bezpečné, koriguju hlasem každý náznak zájmu o pach zvěře či kousání větru z krytiny...