Dobrý den pane Šilhavý,připojím se k tomu to tématu a byla bych ráda,kdyby jste mi vysvětli pár věcí.Nejprve představím psa : dobrman nar.19.7.2009(otec je Urian Miratio),má 36,5kg a přibl.74 v kohoutku(jsem naměřila)-asi je velký že?Taky jsem se od pár lidí dozvěděla,že je křížený nebo že mám dogu
Doma přestal čůrat až na sedmi měsících,co začal zvedat nohu-asi si to už chtěl šetřit na značkování.Vzala jsem si ho ne zrovna z čistoty(to asi to čůrání doma).Vzala jsem si ho bázlivějšího a s tím je právě problém.Není zas takový,že by se bál vlastního stínu,ale je bázlivější.Ráda bych mu zvedla sebevědomí,ale nevím jak.Chtěla bych se zeptat jestli se mu ještě může změnit povaha,nebo bude takový pořád?Chtěla bych vysvětlit pojem ostražitost-jestli je podobná bázlivosti.On je takový,že když jdeme po ulici,lidí si ani nevšímá,akorát když někdo jde v těsný blízkosti,tak chce k němu čuchnout.Když se mu někdo nezdá zarazí se a nechce jít dál-což já mu řeknu jdeme a musí jít a aby přestal blbnout.K dětem je opatrný(bázlivý?)-asi neví co si o nich myslet.Když se chce někdo k němu přiblížit ať dítě nebo dospělý couvne,nikdy se nenechá pohladit(tohle mi ani až tak nevadí,protože on je líbivý a ten kdo se nebojí,by ho chtěl hladit každý a byl by asi uhlaznej
)Chodím s ním do oploceného výběhu pro psy,tam si lidí nevšímá a většinou malý psy na něho vrčí,štěkají a on před nimi utíká(ale nemyslím,že by se pokaždý bál,některý provokuje).Když na něho zavrčí větší pes,tak už si ho nevšímá.Moc kamarádů nemá,právě proto že je velký a ty psy se ho bojí.Co ho mám tak na psa ani na člověka nezavrčel,nevrčí ani při hře ani při přetahování.Akorát na rotvajlera(bydlí vedle ve vchodě),tak na toho štěká,rotvík je celkem pohodář,ale můj pes mu taky leží v žaludku a taky štěká-jednou ho v tom výběhu prohnal.Pokud jde rotvík mimo oplocení,můj na něho štěká a vyje(vypadá to,že ho volá)Když tam člověk podle něho "divně " stojí,stoupne si na proti němu a upřeně se na něho dívá,myslím že kdyby ten člověk dupnul,tak uteče-já ho vždy zavolám.Pokud je na vodítku a bavím se s někým neznámým,tak si po chvíli k němu de čuchnout a pak dělá ze sebe šaška-vyzívá ke hře.
Po tmě je hodně nejistej,to se rozhlíží a bojí se.Autobusu,aut se nebojí,i na vlak.nádraží jsem s ním byla taky to bylo celkem v poho i když vlakem ještě nejel,ale mám to v plánu.Při střelbě se někdy ohlídne,petard se bojí,bouřky se nebojí,to jsem s ním v tý největší schválně zůstala venku,lilo,lítaly blesky,hrom jeden za druhým a já si s ním hrála,sice jsme byli mokrý na kost,ale byl dobrej.
A s tím hlazením nevím,možná je to takovej typ co to nemá rád,protože ani od mé dcery se nechce nechat pohladit a ke mě přijde sám,když se chce pomazlit-vyleze na mě půlkou těla a nechá se chovat.Taky je dost závislej,většinou brečí,když odejdu a to i když je manžel nebo dcera doma.Jinak jsem s ním celý den doma.
Vycvičen není,chodím s ním na cvičák,ale moc spokojená nejsem,na obraně byl třikrát-figuranta se nebál,nechal se vyhecovat.Když nemám nic v ruce,tak neposlechne.Ráda bych z něho měla slušnýho psa,ale prostě nevím jak na to,tak sbírám informace o výcviku,prtože se to musím především naučit já.Pak mám problém s tím,že sežere na co příde i mikro.sáček s nějakým hnusem,to jsem ho s pomocí peroxidu nechala vyzvracet a po druhý sežral menší,nechala sem to být a nevykadil to,ale asi po pěti dnech vyzvracel.Tak jak tohle ho odnaučit abych mu nemusela pořád rvát košík?napadlo mě třeba dát do spreje od kapek do nosu pepř nebo čili s vodou a do tlamy mu to stříknot,jak něco sebere?(taky aby mu to neublížilo?)
Taky nevím,jestli je v pubertě nebo už po nebo před,nějak to nepoznám-praštěnej je odmala.Taky bych ráda věděla,kdy je dobrman dospělej jak psychycky tak fyzicky?Je to můj první dobrman,než jsem si ho pořídila,vše jsem si o nich prostudovala i nemoci-proto jsem byla taky ráda,že je matka starší(osmiletá,teď jí bylo devět).Ale většinou se člověk dozvěděl na dobrmany samý pozitiva a negativa šli stranou(krom těch nemocí).
Proto budu velice ráda pokud mi odpovíte a poradíte co s ním-taky jak ho potrestat za to žraní venku.Asi tak za rok bych chtěla ještě jednoho a to při vybírání už bych byla opatrnější.
Děkuji moc za odpověď M.