Jenže Chuck už není mezi námi. A velká škoda, že nebyl více chovně využit
A u Araba mě osobně nevyhovuje otec (Uligan - dosti vysoká příbuzenská plemenitba, potomci se nijak neprosadili) a vyskutující se pozitivní DKK (i ze strany otce). I když to je v dnešní době to nejmenší. Ale dobrý tip
Pokud žije, tak mu bude v lednu 10 let.
Viktor Wantij: moc moc se mi líbí v projevu a exteriéru (stejně jako Voshonghoni) a jako všichni psi z této chovky či spřáteleného Wantishof. Jen jejich krev je dosti rozšířená a bohužel dlouhověkost zde není až tak pravidlem. Nicméně můj favorit je jednoznačně Blade Wantishof. To je pan Pes.
Pro Rozárku: myslím, že Warringhof je prokazatelně snad jediná chovka v Evropě, která má dlouhověké odchovy. Líbí se mi hodně jejich odchovů (myslím krevně a pracovně, exteriér zde není to hlavní), což o Edertal se říct nedá. Ač mají v sobě hodně exteriérové krve (např. Quint - linie Prinze v.Nordem Stamm), jejich exteriér je mnohdy na hranici standardu a vůbec koukatelnosti. A také chybí nějaké podklady o zdraví a úmrtí rodičů či odchovů.
No a můj další tip. Chovka Mamres z Finska (
http://www.mamres.com). Např. MAMRES URUK-HAI. Sestru tohoto pejska Unnaruu budou krýt také dalším zajímavým plemeníkem - Santo von den Böllenruthen z Německa.