Sali BNT píše:Luďku, já si od nedělních biopsií zcela úmyslně rejpnu,
hele, když se dnes za sebou a svou kariérou člověka, který uchovní skoro vše, co za tímto účelem obdrží, ohlédneš,
nelíská te hanba za to, jak jsi umožnil vstup do chovu i jedncům, kteří by se tam sami pod laickým vedením nikdy nedostali,
a tím pádem ses aktivně spolupodílel na degradaci plemene?
ono je mi jasné, že řekneš, je to profese, když ne já, udělali by to jiní,
ale to je přesně to, co jinde vyčítáš druhým...že nejsou zásadoví a odvolávají se ve svých aktivitách na široce rozšířené úzusy, aniž by si přiznávali, že to, co je plošně rozšířené, není tím automaticky správné...
Vyvodil jsi nějaké závěry ze svých bohatých profesních zkušeností? Odmítáš třeba uchovnit zvíře, které si osaháš a vidíš, že do chovu nepatří?
V době kdy jsem cvičil Indianu,jsme si vůbec neuvědomovali,že by se mohlo jednat o dědičné problémy. Koneckonců jediný kdo tehdy nebyl mimo mísu byla Dr Brožová,ale ta její varování jsem nebral vážně.To přicházelo až postupem času. No a jak jsem si mohl ty průsery sám "osahat",tak jsem byl ostražitější.Proč myslíš,že teď nemám žádné psy na výcvik? Neb se po světě rozkřiklo,že rozkoušu kde co,lidi mi začali posílat jen odpad a tak jsem,pokud se jedná jen o zkažené psy o jeden až dva tisíce euro dražší jak můj ceník a to bez záruky,no a pokud zjistím zdravotní problém,psa vracím.A to se stalo nejednou.
Jsou i lidé,kteří teď se mnou trénují a já jim otevřeně říkám,že jim pomáhám jen proto,aby si dokázali že svého psa dokáží uchovnit. A že pokud na něm budou chovat,dám vědět do celého světa,co je to za mrdku. Kupodivu to občas funguje. A takových lidí si nesmírně vážím. Musí to být ale opravdu budoucnost likvidující odchylka,bo ináč o problémech svých svěřenců mlčím.
Na druhé straně však jsou "chovatelé" bez špetky soudnosti.Kupříkladu chovat na Brittanice Halit Paša je dle mého soudu vražda plemene,neb přenáší ten strašný strach ze střelby a nemocná záda a sama těmito problémy trpí no a také třeba nechápu proč byl již chovně využit Hydo (nebo Hido) od Dvou lvů,bo ten je povahově ouplně v řiti. Ale to je jen pro příklad.Koneckonců sama víš,že chovat na Dominice či Jasmíně HP je prasárna.
No a na ten tvůj dotaz zda mne hamba nefackuje odpovídám že nefackuje,bo to bylo až za hranicemi lidských schopností mnohdy(viz ten Čechové zvěřinec),ale žere mne,že jsem neviděl dál jak na špičku nosu již před pár lety.