od e-pavel » ned zář 26, 2010 3:29 pm
Nevím, jestli to patří zcela sem, ale nechci zakládat nové vlákno a s chůzí u nohy a základní poslušností to souvisí.
Mám asi 7 a půl měsíční fenku NO, se kterou jsem začal před měsícem navštěvovat základní kurz poslušnosti na cvičáku. Do té doby jsem si myslel, že mám klidného a pohodového psa, se základy výcviku, ale na cvičáku jsem zjistil, že mám snad jiného psa. Po příchodu na cvičák jí zajímají pouze jiní psi a to i po prvotním vyběhání s očuchání se všema. Při výcviku jí nedokážu uklidnit, přestane jí zajímat jak míček, tak pamlsky a pouze tahá za ostatními psy nebo štěká vysokým hlasem a dožaduje se hry.
Abych jí uklidnil a dostal, kam potřebuji, začal jsem používat vodítko, škubat jím a umravňovat jí, dle pokynů cvičitele. Minulý týden to zabralo, ale dnes už nezabíralo nic. Pouze mi bylo řečeno, že jí asi začala silná puberta.
Cvičím s ní každý den na klidném místě a vše jde dobře, dokonce v přítomnosti jiných lidí, vše funguje, jak má. I přes týden má možnost proběhnout se s jinými psy, odvolání od nich je tak 50 na 50, ale jde to. Ale jak jsem psal, na cvičáku přijde nějaký blok a je konec.
Ještě jeden postřeh. Při přivolání na normální procházce je v pohodě, možná je i trochu laxní, ale přijde a ráda si vezme piškot. Na cvičáku, když ji cvičitel na mé přivolání pustí, vyběhne jako raketa a málem mne vždy setřelí a projevuje velkou radost, která po pamlsku či pochvale končí a již se zaměří pouze na psy ve skupině.
Vím, že problém je na mé straně, nedokážu se pro ni stát „středem“ vesmíru, abych pro ni existoval pouze já a dokázal ji namotivovat na sebe. Budu rád za každou radu.