Nevím který rozoumek je autorem dnešní podoby základní bonitace DKCR,ale je to nepochopitelný slepenec staré dobré bonitace a ZTP.Možná že se má provádět jinak,než jsem viděl včera v Sadské. Vím že můj hlas má pramalou sílu,ale přimlouval bych se za její změnu,nebo alespoň za přítomnost rozhodčího z výkonu,který umí posuzovat.Přítomná rozhodčí Šwindl je dle mého názoru naprosto nekompetentní osoba.Ne snad proto,že nikdy sama žádného dobrmana nevycvičila. V jejím posuzování nelze naleznout dle jakého schématu se řídí.Zejména u její neodborností poškozených zvířat.Konkrétně Iris z Danova Freda Guttera sice zareagovala na střelbu,ne však se snahou utéct,spíše překvapením,což bylo následným dalším výstřelem potvrzeno .Proč ale musel být opakován cvik útoku figuranta na psa na kolíku je mi záhadou.Fena odpověděla na útok protiútokem a úderem do figurantovi hrudi.V ten moment se figurant zastavil a proto přirozeně zaujala polohu,očekávající návrat majitele,bez jediné špatné reakce.Další fena,tentokrát z chovu Halit Paša provedla tvrdý zákrok na kůlu a rychlou chtivou obranu.Utrhla se na kontroláku ,ale okamžitě znovu zakročila.Dá se říci že nekompromisně.Dostala B za to,že když ji po útoku šla rozhodčí hladit,dovolila si štěkat na figuranta,který odběhl do pár metrů vzdálené makety.Tím byla ohodnocena stejně,jako ti příšerní psi,kteří se nacházeli o minimálně jednu třídu níž a kteří by pokud by to figurant opravdu rozbalil,prchali a ječeli hrůzou.Video je v přípravě.
Chápu že se mi nepodaří najít mnoho zastánců staré bonitace,která však šla naučit.Nebylo by lepší provádět bonitaci jako obdobu ZTP? Se vším všudy - t.j. svírání v kruzích a kupříkladu barel který chrastí a ne že se na něj jen trochu bubnuje prsty? A se sebedůvěrou na kolíku?S opravdovým tlakem rozhodčího? Bylo by to méně stresující,jak nechat do psa opatřeného košem útočit figuranta bez rukávu.Který pes to zná?Košík a útok do člověka? věřte mi že správné provedené ZTP prověří psa daleko lépe než současný test bez hlavy a paty.Opravdové problémy jdou zastřít jen velmi těžko.Pokud tedy ještě vůbec chceme nějakou selekci.
No a ještě bych chtěl pogratulovat Dádě a Václavu Sklenářovým.jejich fena byla suveréně nejlepší.Je to velký výcvikový i chovatelský úspěch.