Dobrý večer,
jakmile bude mít Luděk trochu času, jistě vám lépe a srozumitelně odpoví, nežli já. Jinak i já, na něj apeluji, aby už zase napsal do Psa něco o stopách
Ohledně vámi popisovaného problému. Toto se dá odstranit několikati způsoby, v každém případě psa nenechávejte lom přejít. Ono je také otázka, co vy považujete za přejití. NZŘ je odlišný od IPO právě v oné přesnosti, "strojovosti", která zde není až tak vyžadována. Pokud pes přejde délku svého těla, je to jistě špatně, něco jiného je, pokud přejde např. 20 cm, a v podstatě pořád čuchá, vyhodnocuje pach, ověřuje. Určitě jej nenechávejte lomy přecházet. Doporučila bych vám upustit od pravých lomů a dělat jen jakýsi oblouček, který celý prokrmíte, tj. už min. 5 kroků před pomyslným středem obloučku (úhlu) a min. 5 kroků za, je dobré nemíti ono scéma kolik kroků přesně, ale nedát první pamlsek až na lom či pomslý střed obloučku....další možností je dát pamlsky za lom a to až tak těch 5 kroků. Pamlsky pokládejte min. ve třech kusech za sebou (tj. 3 kroky), aby pes měl možnost z lomu jakoby vyjít. Oním obloučkem nemyslím oblouk jak na stopařské speciálce, ale v podstatě jakýsi obloukový lom, tj. že se nezaseknete a neotočíte se na místě, ale v podstatě lom vyšlapete do tvaru mírného oblouku. Nebo se vraťe na začátek a dělejte mu lomy méně sevřené. Já někdy tyto metody kombinuji, někdy se mi osvědčilo jen to, že jsem pamlsek dávala jen za lom. Určitě nedoporučuji dávat těsně za pravý lom předmět, protože pak by se vám mohlo stát, že pes nebude lom vypracovávat vůbec a bude si cestu krátit. To, že jste nedokončila onu metodu dvou šňůr je podle mě velká chyba, protože právě toto by vám pomohlo v korekci psa hlavně na těch lomech. Samozřejmě, že některému psu to může vadit, ale je potřeba uvědomit si, že není možné mu našlapat normální stopu a uvázat ho na dvě šňůry a vyrazit. Zde stačí v začátku krátké rovné stopy, v každé šlápotě pamlsek, aby se pes uklidnil a zvykl si na jiný způsob vedení. Samozřejmostí je, nedovolit mu pamlsky přecházet. Teprve až poté mu stopy udělat těžšími. A také, pokaždé by stopa měla být jiná, jiný tvar, délka, stáří.