Dobrý den,
u 7 letého psa jistě není pozdě. Já jej poprvné u svého Démona použila v daleko pozdějším věku. Základní pravidlo je, že pes musí nosit obojek nonstop, nikoliv jen na vycházky, protože pak si spojí - jdu ven s obojkem - dostanu ránu. Divila byste se, ale psi nejsou až tak hloupí
Nebojte se hned na poprvé použít vyšší stupeň impulsu. U 7letého psa je již lovení zveře pevně zakořeněno. Vyhledávejte místa kde je zvěř. Pak zcela klasicky, pes se rozběhne za zvěří, vy vyslovíte povel pro přivolání a pokud pes nereauguje, dostane impuls. V podstatě jde o to, vyrušit psa z jeho nežádoucí činnosti a pak jej k sobě přivolat a odměnit a hlavně ZNOVA MU DÁT VOLNOST. On si musí spojit následující - lovení zvěře prostě není příjemné, kdežto u pána mě vždy čeká pochvala a pamlsek. Existují také psi (cca 1%), kteří na impuls paradoxně reagují útěkem (myslím, že u vašeho psa to nehrozí). Vy nesmíte být touto situací překvapena a musíte neustále vydávat impulsy, do té doby než se nezastaví. Velká chyby by byla, kdyby pes utekl z dosahu obojku. Pokud byste ze začátku dávala slabé impulsy, obojek by neměl až takový účinek, nebo spíše výcvik pomocí obojku by jistě neuspokojil vaše očekávání. To jak dlouho budete obojek používat, závisí na typu psa. Neexistuje na to nějaké pravidlo. Z mé osobní zkušenostu psa dobrmana to bylo cca měsíc. Poté když máte vyzkoušenou reakci vašeho psa, pak mu "vymyjte zvěří mozek". Vyhledávejte místa o kterých víte, že se tam zvěř nachází (na jaře to moc těžké nebude). U některých psů již obojek není nikdy potřeba, někteří psi po jisté době potřebují oživit pamět. Samozřejmostí u tohoto výcviku je, že pes zná povel ke mně. Umí jej vykonávat a chápe co se po něm chce. A ještě malá rada na závěr, obojek nesmí volně klouzat psovi po krku, krabička by měla být umístěna hrdle, samozřejmě tak, aby se pes nedusil a opravdu jej sundávejte zcela vyjímečně. Pes musí zapomenout, že má něco na krku.