od Charlie » stř led 14, 2009 12:24 pm
V e-maile som napísala: "Ako riešenie mi ponúkali ostnáč, či dokonca elektrickú palicu. No ja si myslím,
že ostnáč bolí a elektrika mi je proti srsti."
Oko figurantov mám k dispozícii Milana Babiráda a Ondra Biháriho, takže asi by ste kecali a kecali a nevedeli prestať.
Ten môj pes je moja srdcovka.Zobrala som ho vo veku cca 15-16 mesiacov. Mal dvoch majiteľov a ako sa to stáva pohádali sa a psovi nemal poriadne kto dať nažrať. Prišiel v zúboženom stave a to nielen po fyzickej ale aj psychickej stránke. Je to nesmierny maznoš a najradšej by mi zniesol modré z neba.
Ide o to, že keď je na vodítku a má sťahovák, stačí raz cuknúť a on sa figuranta ani nedotkne. Skúšali sme aj tak, že som bola v zátaráse ja a vtedy ani neďobol. Aj keď som stála asi 3 metre od neho, tak si to nedovolil, ale keď ho vyšlem z osi pochodu, tak sa neovládne a aspoň to skúsi.
Ak sa ináč nebude dať, tak ten ostnáč skúsim, ale keď bude plakať, tak mu ho už nedám a radšej budem riskovať,že ďobne a ja prídem o niekoľko bodov. Len do budúcnosti neviem, keď mu to teraz dovolíme pri vyštekaní a na SVV3 je dlhodobe stráženie a samostatná púšťačka, či nebude obťažovať figuranta aj tam a to by už problém bol.
Práve som čítala Vašu Abecedu figuranta a môžem povedať, že náš tréning vyzerá presne tak. Tedyho posadím figurant stojí kdekoľvek. Ja dám povel Revír, on vyletí, začne štekať a figurant postupne docúva do zátarasu. V tomto kroku je to super, netreba vodítko, pes sedí, alebo stojí pred figurantom šteká a NEĎOBE. Ale keď som ďaleko, tak ďobe.
Zabudla som dodať, že robíme aj záchranárčinu. V lese nájde osobu, sediacu, ležiacu, to je jedno. Väčšinou si ľahne a šteká. Vtedy je nekonfliktný a ešte nikoho nekusol. Proste ak tam nieje rukáv je dobráčik, ale keď tam rukáv je, tak sa nedokáže ovládať. Určite som niekde v tréningu urobila chybu, ale neviem sa s tohto miesta pohnúť.
Ešte mu robíme aj takú zákernosť, že figurant sa prechádza po pľaci a mi robíme chôdzu pri nohe. Týmto spôsobom ho učíme zadný doprovod a ide mu to celkom pekne, trošku ešte potrebuje usmerniť, no nevyrazí ani keď si figurant čupne. Niekedy sa mi zdá, že je až príliš upočúvaný a bez môjho dovolenia sa nechce ani nadýchnuť.