od Sali BNT » stř říj 29, 2008 7:11 am
Můj názor je, že v tréninku by se měla navozovat stejná situace, jako bude na zkouškách, aby se pro psa vlastně jakoby nic neměnilo a mohl jet v zaběhaném rytmu. Patří do toho i nervosita psovoda, ta se nasimuluje i docela snadno, stačí se domluvit s pár lidma, na kterých mi záleží, co si o mě myslí, že jim to předvedu.
Vycházím z toho, že psovod tady popisuje stav přesně jak je, že opravdu v tréninku je pesec korektní, jen na ostro ztrácí jistotu pro změnu situace.
Na trénink i na akci stejné oblečení, stejné rituály, předmotivovat, pak před placem ukrýt pomůcku, a nechat se jako zavolat na plac, kde už stojí "rozhodčí", "vedoucí akce" a skupinka, a dát to i s hlášením, se vším, a dát si záležet na tom, aby se zviřátko správně chválilo v předepsaných momentech, a ze začátku si tam dát mezi cviky i motivační zablbnutí, prostě dynamickou pochvalu, která se bude pomalu zmenšovat, jak bude zviřátko nabírat jistotu, že vše je OK, až se z toho udělá rituál, že až po odhlášení je hotovo a začne míček/pešek a volná zábava, ale do té doby jedem v bloku cviků proložených jen dílčím odměněním typu "dobrý to je, pokračujem".
ještě by byla možnost jedna, domluvit se a dělat často na zkouškách předcvičovacího psa, je jedno na jakých, budete tam prostě předcvičovat tu IPO I a tvářit se, že tam patříte, s možností zviřátko ladit a hladit, a pěstit ten rituál.
Ten rituál je velmi důležitý, pesan jest zvíře zvykové, a o rituály se dost opírá ve svém vyladění.
bennettová