Lucie píše:Mě můj osobní dobrman vždycky nějak táhl...tak nevím, dokonce si myslím, že to je jejich přirozenost a mají to zakódováno v genech. Nějaké občasné vyražení za zajímavým pachem bych neřešila. Ono škubnutí těsně za ušima je opravdu jediné učinné. Tedy "účinné" - dobrmani jsou takoví, že se oklepou a jdou do toho znova
Je to otázka naturelu majitele i psa. Jsou takoví, co to nesnesou a škubají celý život psa, jsou takoví co se smíří, jsou takoví co psa uchodí na ohlávce nebo ostnáči a pak je tu malé procento, co umí škubnout tak, že si to "citlivější" dobrmánek raději rozmyslí jednou pro vždy. V každém případě pozor na krční páteř, u malého štěněte byste takovým necitlivým škubnutím mohli způsobit úraz.
Já s tím stahovákem posd ušima neškubu,jen ho na sekundu přiškrtím.Zkoušela jsem normální obojek těsně pod ušima na fest,ale stejně mu sjel.On už teď není malý,19 mu bude rok.Ale myslím,že jsme udělala chybu,když byl malej,tak jsem ho vodila na flexi vodítku a tam ten tah a tlak je pořád.Takže takovou blbost už bych neudělala.Jak už jsem psala,krom toho těšení někam(to je pár věcí-cvičák,oplocený výběh pro psy a vetrerina)chodí celkem dobře.Jo a když se bojí,tak docela táhne.Žít se s tím určitě dá,já jsem poměrně klidný člověk a nervy mám na psy dobrý,akorát mě to štve,že ho musím mírnit takovým způsobem.Dříve měl ohlávku taky,ale stejně na ní táhl a dřel si čumák-myslím,že to bylo ještě horší než na tom stahováku.Tak jsem ji vyhodila a řekla jsem si,že je to akorát neschopnost a pohodlnost lidí tahat pasa na ohlávce.Dříve i tahal ze schodů,jak chtěl bejt rychle už venku,že by byl schopnej mě schodit a nějak jsem mu to dokázala zakázat a teď dojde ke schodům protáhne se,pozoruje mi nohy a když jesem tak na třetím tak teptve jde a pomalu.Tak možná časem to půkde i s tím jeho těšením.
Psala jsem tady ve foru ještě na tři témata-aport,přivolání a nedůvěra-tipy a triky...v jednom jsem sice oslovovala pana Šilhavýho,ale pokud si uděláte čas budu ráda,když mi ve skratce odpovíte i vy.Děkuji Martina