Dobrý den!
Moc Vás prosím o pomoc s tímto problémem. Mám fenu amstafa se kterou pravidelně cvičím. Vím,že lidí, kteří s tímto plemenem cvičí není mnoho, ale já jsem se svým výběrem spokojená a hlavně fenu mám pro radost a ne pro závodní ambice.Nyní má fenka složeny zkoušky ZOP,ZPU 1,ZM a je připravena na zkoušku ZVV 1.
Ráda bych s ní zkusila i zkoušky IPO,ale ty jsou především o aportu a to je náš největší problém.Jeden z našich předních výcvikářů,který fenu dobře zná mi poradil následující postup: Fenu posadím na vyvíšené místo a aport ji vložím do tlamy,pomohu ji ho přidržet,pak dám povel pusť a dám ji pamlsek.říkal,že po určitém počtu opakování se vytvoří podmíněný reflex a bude po problému. Já už to ale takto dělám rok a půl skoro každý den a zlepšení sice je ale nepatrné. Fena po více opakováních sice tu činku uchopí a nepřekusuje,ale je to pomalé a je na ní vidět neochota. Dále mi bylo řečeno,abych dělala aport na vodítku a pokud fena činku neuchopí hned a v přímém směru tak mám cuknout vodítkem přes škrtící obojek a povel opakovat dokud činku neuchopí. Jenže když takto postupuji tak se fena k čince rozběhne ,někdy ji uchopí a je to v poho,ale většinou když nejsou ideální podmínky,je mokro a tak dále tak se sice činky dotkne zubama,někdy se i snaží ji uchopit,ale nezvedne ji a hned se přikrčí s ocasem mezi nohama ještě dřív než vůbec cuknu vodítkem,no a pak už je to úplně k ničemu a máme po výcviku.
Myslím,že fena úplně přesně ví,co po ní chci a nyní jsme v situaci,kdy je na čase použít důraznější metodu nácviku s nuceným aportem abych tak ukončila vzájemné trápení a celkovou rozladěnost ze společného výcviku.
Prosím V8s tedy laskavě o radu,jak potupovat,abych celou situaci ještě nezhoršila.
S pozdravem Míša a Janica