Zrovna nedávno jsem se doslechl,že jedna majitelka dobrmanů dává dohromady seznam psů uhynulých na DCM. Napsal jsem jí a nebyla to pravda. Říkal jsem si, škoda,bylo by to užitečné. Dnes jsem byl opět konfrontován s úmrtím dobrmana. Uhynula jedna z mých fen,do které jsem vkládal naděje jak chovatelské,tak sportovní. Před rokem DCM negativní,teprve tříletá. I přes pětačtyřicetiminutovou resuscitaci se mi nepodařilo ji zachránit. Promodralé sliznice ,dávení při výdeších umělého dýchání a vyhasínání srdeční akce při přerušení nepřímé masáže, jasně ukazují na náhlé srdeční selhání. Nejednalo se o ictus.
Patrně to každý nemá tak jako já,že mu opravdu jde o budoucnost plemene, těžko mohu nutit takychovatele do toho, aby sem psali onemocnění svých odchovů,když jim jde o masáž ega v tom lepším případě,v tom horším o zisk.Fóra už nejsou populární,lidé sem skoro nepíší,respektive píši sem jen já a to termíny výcviků. Nevím kam jinam takovýto seznam pověsit. A také nevím jak to udělat,aby se lidé nebáli transparentnosti. Nebáli se napsat pravdu. Nejedná se o dehonestování jedince,ale o usnadnění cesty chovatelům. Naděje i když malá tu přeci je,alespoň preventivně zabránit spojení dvou jedinců ze zatížených linií. Do té doby,než genetický výzkum dospěje do stadia,kdy půjde toto onemocnění odhalit ještě před spojením takovéhoto rizikového páru.
Informace pro zájemce o kvalitní štěně: pokud naleznete v seznamu jméno vámi vyhlídnuté chovatelské stanice,neděste se. Logické je,že chovatelské stanice produkující štěňata ve větší míře,mají o to větší riziko jakéhokoli onemocnění. Chovatelé jsou však povětšinou soudní a pokud se něco tak závažného vyskytne v jejich chovu,vyhnou se dalšímu podobnému spojení obloukem. Toto není varování před určitými chovatelskými stanicemi, ale pokus o pojmenování nejzávažnějšího onemocnění dobrmana napříč liniemi.
Na rozdíl od ostatních fór,dovoluji si toto spravovat netradičně. V následujícím příspěvku budiž onen seznam,který budu jako administrátor doplňovat dle vašich e-mailů či příspěvků sem na fórum,které budou pokračovat pod tímto druhým příspěvkem,tak jak je zvykem.